Po kolejích Moldávie v současné době

Aktuální situace v Moldavsku je pro některé cestovatele citlivá věc. Přichází nám dotazy týkající se bezpečnosti na území Podněstří i samotného Moldavska. Abychom si neupsali ruce a vyvěsili naše vyjádření veřejně pro kohokoliv dalšího, koho toto téma zajímá, vznikl článek.

Nejprve tě chceme ujistit, že si vážíme všech našich cestujících, dobrovolníků, členů týmu a všech dalších, které na soupravě vezeme. Vždy se snažíme, aby si všichni cestu co nejvíce užili a rozhodně nikoho nechceme zavézt do nebezpečné situace. Bezpečnost v Moldavsku i Podněstří nebereme na lehkou váhu (ostatně jako všude) a pečlivě vše sledujeme. Jednak prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí a jejich doporučení, z pohledu a přímých zkušenosti cestovatelů, kteří mají podobnou trasu jako my, a taky máme informace z první ruky od našich drážních kontaktů, se kterými jsme na příjmu kvůli volbě ideální trasy a taky kvůli adekvátnosti návštěvy konkrétního místa.

Ze všech našich zdrojů nám vyplývá jediné – nic nebrání hladkému průběhu akce.

Budeme vše sledovat i dál a věř, že při zvýšení bezpečnostního rizika, se to od nás dozvíš mezi prvními. Pokud náhodou taková situace nastane a bezpečnostní riziko se zvýší, jsme připraveni destinaci změnit nebo přinejhorším celý výlet zrušit, abychom nikoho neohrozili.

Naštěstí máme díky zkušeným členům týmu spoustu kontaktů na místních i zahraničních drahách a nejen tam. V případě problému vždycky dokážeme najít řešení – kdo s námi už nějakou dobu jezdí, tak nám dá za pravdu. Řešení nenadálých situací zažíváme často a jsme zvyklí na ně reagovat. Každá akce má zkušeného vedoucího, nezřídka je tam i vedoucí VlakFestu a stále s námi jezdí otec zakladatel, který má kontakty na místní i zahraniční dráhy a je připraven vykomunikovat, co je potřeba.

V rámci cesty do Moldavska máme naplánované taky Podněstří a město Tiraspol. Chápeme, že u někoho přes obavy nejede vlak, proto si kdokoliv může výlet do Podněstří odpustit, zůstat v předchozí destinaci a my ho pak zase po cestě z Podněstří vyzvedneme. Hodí se připomenout, že nejsme cestovka, ale dopravce. Takže ti můžeme zprostředkovat dopravu, ale jestli pojedeš nebo ne – to už záleží na tobě.

A pro jistotu připomínka číslo dvě: Nevezli bychom účastníky někam, kde není bezpečno. Vždy chceme zařídit co nejpříjemnější, nejbezpečnější a nejzajímavější cestu. Ať už na louce za Dačicemi nebo nebo v (post?) sovětském Moldavsku.

Jestli jsme pořád nerozptýlili tvoje pochyby a z cesty máš opravdu strach, možná doporučíme zvolit jinou – třeba do Sarajevo Express do Bosny a Hercegoviny. Nezažiješ sice takový výlet do minulosti, ale cestu do Sarajeva jedeme už po třetí a máme ji odzkoušenou a zajetou. Tak to zvaž. Snad jsme odpověděli na všechny tvé otázky a uvidíme se na další akci!